Capati goreng

06 December, 2010

Samalam ada buat entry tentang capati di sini. Pagi tadi untuk sarapan masak pasta goreng. Bila tengok ada balance sambal sardin makan malam semalam teringin pulak nak buat capati goreng ( among my family we call it roti puri). Berbaloi kalau masak banyak-banyak sebab my sister dan my brother ada di rumah. Ada orang yang boleh TOLONG MAKAN, TOLONG JAGA MY KIDS (bolehlah Mama masak dengan tenang) dan TOLONG KEMAS DAPUR nanti.

Untuk bahan-bahan dan cara membuatnya lebih lebih kurang sama dengan capati. Cuma mungkin kurang "healthy " sikit sebab perlu digoreng. Tapi bila compare dengan roti canai rasanya capati goreng better sebab ada fiber (dari tepung atta) dan dough tak letak minyak langsung.

Bahan- bahan
2 cawan tepung atta
1 cawan tepung gandum
Air suam
1 sudu besar susu pekat (x nak letak pun takpe)
Sedikit garam

Uli semua bahan-bahan di atas.
Rehatkan selama 1/2 jam sebelum di canai.
Goreng dengan minyak terendam


 Capati goreng dengan sambal sardin

Untuk dapatkan capati goreng yang kembung macam atas tu, dough perlu di canai dengan nipis dan minyak perlu betul-betul panas bila nak digoreng.

0 comments: