Karipap inti kentang

15 February, 2011

Mama pun tak ingat bila last time buat karipap. Rasanya sebelum kahwin kot dalam 6-7 tahun lepas. Duduk Malaysia ni senang nak beli karipap itu yang malas nak buat. Dah siap goreng ada yang frozen pun banyak.

Dalam rumah ni ada dua orang budak peminat karipap. Si adik jenis tak kisah. Semua version karipap dia makan. Si abang ni yang cerewet. Kalau karipap pusing dia tak nak..kalau inti termanis sikit (inti keledek dia tak nak. Favourite dia karipap kulit biasa dan inti kentang .  Petang semalam dia request Mama buat karipap. Huh berpeluh jugak bila anak-anak dah pandai request ni. Terkial-kial la Mama dia google cari resepi karipap. Mama guna resepi kulit karipap dari Kak Hana . Inti tu main agak-agak je.

Bahan-bahan

250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air

INTI

kentang
daging ayam potong kecil2
daun sup
serbuk kari ayam/daging
bwg besar
bwg putih
garam
gula
lada hitam
air

Chef Aqil yang over excited. Baju pun tak sempat salin baru balik dari jamuan Maulidur Rasul. Dia memang minat tolong masak-masak ni. Mujurlah si kecik sorang lagi tidur.

7 tahun tak kelim karipap. Sengat benget jadinya. Acuan karipap pula tak de. Main agak-agak je terap dengan cawan. Aqil tolong bentuk doh jadi kecil-kecil senang Mama nak gelek.

Dah siap


Mama frozenkan sikit sebab Aqil kata nak bawa bekal ke nurseri. Pagi tadi goreng dan masukkan dalam sandwich keeper Tupperware. Sambil Mama bersiap-siap dua-dua beradik ni dah habis kerjakan karipap yang konon-konon nak dibawa sebagai bekal
 
 
Bekal yang hanya tinggal bekas

1 comments:

Anonymous said...

Thanks for some other informative website. The place
else may just I am getting that kind of info written in such an ideal approach?
I have a project that I'm simply now operating on, and I have been on the look out for such information.

Also visit my website: Movers Dayton